Det här är cannabis

Cannabis är samlingsnamnet för hasch och marijuana som kommer från hampväxten Cannabis Sativa. I hampväxten hittar du många olika aktiva ämnen, varav två är cannabidiol (CBD) och tetrahydrocannabinol (THC). Ämnet THC är orsaken till att ett rus uppstår.

Cannabisplantan har sitt ursprung i Centralasien, då det första vävda plagget var gjort av hampa och daterar sig ungefär 10 000 år bakåt i tiden.

Men för över 6 000 år sedan började plantan att odlas i Kina, då användningsområdena främst var matolja, djurfoder, medicin och fiberutvinning.

Exakt hur och när cannabis kom till Europa känner man inte till. Men troligtvis förde nomader med sig det från Centralasien.

Olika typer av hampväxt

Det finns olika varianter av hampväxten:

  • Industrihampan som används som nyttoväxt (till oljor, hudkrämer och schampo exempelvis)
  • Den narkotikaklassade droghampan, som innehåller THC.

Fakta om cannabis

Oftast röks hasch i pipor och marijuana i handrullade cigaretter, men beredningarna kan också säljas. Ruset som uppstår kan pågå upp till tre timmar om drogen har svalts.

Några exempel på effekter av cannabisbruk som kan upplevas:

Effekterna av cannabis varierar från person till person. Men nedan kan du se några exempel på de vanligaste effekterna.

01

Du blir aktiv i tanken och utåtriktad

15 till 45 minuter efter att du har rökt cannabis blir du utåtriktad och under den här tidsperioden kan du också bli fnissig och pratsam. Tidsupplevelsen förändras: ett par minuter kan verka som timmar och tvärtom.

02

Färgerna blir starkare

Längre fram kan du bli mer inåtvänd och avskärmad. Då kan färger upplevas som starkare och lukter kan kännas mer framträdande.

03

Hallucinationer och paranoia

Andra effekter av cannabis, i det här fallet marijuana, är exempelvis hallucinationer och paranoia. En effekt kan också vara att drogen kan utlösa psykoser hos vissa personer.

Fyra sjukdomar som kan behandlas med medicinsk cannabis, enligt forskning

Enligt Illustrerad Vetenskap har forskare upptäckt att cannabis kan innehålla botemedlet mot allvarliga sjukdomar. Nedan kan du se vilka sjukdomar det handlar om och varför.

01

Demens/Alzheimers sjukdom

När forskare har droppat ner THC i en petriskål med hjärnceller som drabbats av demens får ämnet hjärncellernas klumpar av protein att lösas upp, samtidigt som inflammationen i cellerna försvinner. Om THC har samma läkande effekt på demensdrabbade hjärnceller i sjuka människor, kan cannabisämnet möjligtvis bota sjukdomen helt.

Läs Mer
02

Cancer

Det är bevisat att THC hjälper cancerpatienter att återfå sin styrka efter kemoterapin. Därför verkar det som att en kombination av kemoterapi och medicinsk cannabis kan vara en effektiv behandling, skriver Illustrerad Vetenskap.

Läs Mer
03

Multipel skleros (MS)

Patienter med MS lider av muskelstelhet, smärta och kramper eftersom nervsystemet långsamt bryts ned. Försök visar att munsprayet Sativex (som innehåller THC och cannabidiol) fördröjer sjukdomens utveckling, förbättrar rörligheten och minskar nedbrytningen av det centrala nervsystemet.

Läs Mer
04

Touretts syndrom

I försök har det visat sig att THC ger patienterna färre verbala och fysiska tics med medicinsk cannabis, men ännu har forskarna inte kunnat förklara vetenskapligt varför cannabis dämpar dessa symptom.

Läs Mer